O sajamskim pripremama

O pripremama za IX Međunarodni i regionalni sajam – Subotica 2015 12. maja 2015. u Media Centru Gradske kuće održana je konferencija za štampu, na kojoj su Ljuben Hristov, pomoćnik gradonačelnika zadužen za oblast male privrede, Ilinka Vukoja, direktor JKP „Subotičke pijace“ i Ivan Vojnić Tunić, generalni sekretar Regionalne privredne komore Subotica govorili o pripremama za sajam, koji će se održati od 4. do 6. juna 2015. godine u Hali sportova kraj Dudove šume.

Ljuben Hristov je u svojoj najavi rekao, da će ovogodišnji sajam biti kraći za jedan dan od ranijih, pošto – prema procenama organizatora – sve planirane aktivnost mogu se realizovati u tri sajamska dana.

– Dva glavna sponzora Sajma su Grad Subotica i AP Vojvodina, organizator je JKP „Subotičke pijace“, a suorganizator Regionalna privredna komora Subotica. Tema ovogodišnjeg sajma biće energetska efikasnost.

Ilinka Vukoja, direktor JKP „Subotičke pijace“ je rekla, da je se Međunarodni i regionalni sajam važna manifestacija ne samo za privredu i grad Subotice, već i za čitav region. I ove godine izlagačima će biti na raspolaganju 1800 m2 zatvorenog izložbenog prostora i otvoreni prostor oko Sportske hale. Blagovremeno smo započeli pripreme za sajam, sproveden je postupak javne nabavke za opremanje odnosno izgradnju izložbenog prostora. Taj posao je poveren Mundial d.o.o-u iz Beograda, to je firma s kojom smo već i dosad sarađivali i koji je na tenderu bio najbolji ponuđač. Izlagači će imati lepo uređen prostor, kako bi na najlepši način prezentirali svoje proizvode odnosno usluge. Imajući u vidu tešku privrednu situaciju, odlučili smo se da ove godine ponudimo razne popuste odnosno pogodnosti kako za one, koji prvi put izlažu na sajmu, tako i za one, koji su naši „stari“ izlagači. Oni koji prvi put izlažu, na osnovu cenu dobijaju 30% popusta, a višegodišnji izlagači će platiti 25% manje. Takođe smo predvideli i popust za članove privrednih komora, pa mislim da smo sa naše strane učinili sve kako bi broj izlagača bio što veći.

Ivan Vojnić Tunić, generalni sekretar Regionalne privredne komore Subotica je rekao, da će ove godine partner sajma biti Privredna komora Republike Srpske, što znači prisustvo privrednika iz tog regiona, računamo na izraženo prisustvo Mađarske (sa predstavnicima komora i preduzeća), vođeni su razgovori i sa preduzetnicima iz Bugarske odnosno Makedonije, no njihov dolazak je zasad neizvestan. Iz Srbije zasad potvrđen je dolazak 6 regionalnih privrednih komora, Banata, Srema, Valjeva, Zaječara, Požarevca i Leskovca uz naravno privreda iz Severne Bačke odnosno Potisja. Računamo na dolazak 50-80 preduzeća u našoj organizaciji, a time će biti potvrđeno, da je subotički sajam stvarno i međunarodni i regionalni. Sve češće čujemo, da je sajam u Subotici treća najvažnija sajamska manifestacije u Srbiji, iza Novog Sada i Beograda, a mi ćemo se maksimalno truditi, da taj ugled i očuvamo.

Ljuben Hristov, pomoćnik gradonačelnika zadužen za oblast male privrede je između ostalog rekao, da je upućen poziv partnerskim gradovima Subotice da učestvuju na ovogodišnjem sajmu. Već je potvrđeno učešće privrednika iz Rumunije, iz Hrvatske broj učesnika će biti mnogo veći od prošlogodišnjeg, biće prisutna i Bosna i Hercegovina, zatim Mađarska, Crna Gora, skoro je bila izvesno i učešće Makedonije, no zbog novonastale situacije to je dovedeno u pitanje. Pošto nam je želja da predstavimo školsko preduzetništvo, pored tehničke, politehničke i hemijske srednje  škole – koje su prošle godine učestvovale na sajmu – ove godine pozvana je i ekonomska i medicinska srednja škola, pošto imaju i takve profile obrazovanja, koji mogu biti interesantni širem građanstvu. Grad će podržati nastup nekih udruženja, između ostalog i Društva inovatora i pronalazača, čiji su članovi postigli zavidne rezultate u inostranstvu. Takođe smo uputili poziv za učešće svim stranim firmama, koje su nastanjene u Subotici, odnosno koje su u inostranom vlasništvu i mogu reći da je ATB Sever ne samo potvrdio svoje prisustvo, već je uplatio rezervaciju. U sklopu sajma biće održana i stručna predavanja odnosno okrugli stolovi, a od njih jedna manifestacija biće održana na Građevinskom fakultetu, pošto kapaciteti Hale sportova ne omogućavaju održavanje masovnijih stručnih programa. 4. i 5. juna biće organizovani zabavni programi za posetioce, a ulaz će i ove godine biti besplatan – uz organizovanje nagradne igre za posetioce i niza drugih manifestacija, kako bi posetiocima učinili sajam još privlačnijim.

Krajnji rok za prijavu odnosno rezervaciju je 22. maj, a IX Međunarodni i regionalni sajam – Subotica 2015 biće otvoren 4. juna u 11:00 časova.