A VÁSÁRI ELŐKÉSZÜLETEKRŐL

Sajtótájékoztatót tartottak 2015. május 12-én Szabadkán a Városháza Média Központjában, amelyen Ljuben Hristov, a polgármester kisiparért felelős tanácsosa,  Ilinka Vukoja, a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat igazgatója és Ivan Vojnić Tunić, a szabadkai Körzeti Gazdasági Kamara főtitkára számolt be a vásári előkészületekről. A nemzetközi vásárnak június 4-e és 6-a között ad otthont a sétaerdei Sportcsarnok.

Ljuben Hristov bevezetőjében elmondta, hogy az idei vásár egy nappal rövidebb ideig tart, mint az előző években, mivel – a szervezők megítélése szerint – minden tervezett program megvalósítható a három vásári nap alatt.

– A vásár két fő védnöke Szabadka Város és Vajdaság AT, a szervező a Szabadkai Piacok KKV, a társszervező pedig a szabadkai Körzeti Gazdasági Kamara. Az idei vásár központi témája az energiahatékonyság lesz.

Ilinka Vukoja, a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat igazgatója elmondta, hogy a Nemzetközi és Regionális Vásár nem csak Szabadka Város és annak ipara, hanem az egész régió számára fontos. A kiállítók számára az idén is 1800 m2 fedett kiállítói területet biztosítunk, továbbá szabadtéri területet is – szükség szerint – a Sportcsarnok mellett. Idejekorán elkezdtük az előkészületeket, lebonyolítottuk a közbeszerzési eljárást a kiállítói terület felszerelésére illetve a standok megépítésére. Ezzel a munkával a belgrádi Mundial Kft. bíztuk meg, amellyel már eddig is együttműködtünk, s amely a legjobb ajánlattevőnek bizonyult. A kiállítók szép, rendezett területen a lehető legszebb fényben mutathatják be termékeiket illetve szolgáltatásaikat. Figyelembe vettük a gazdasági gondokat is, s ezért úgy döntöttünk, hogy különböző kedvezményekben részesítjük azokat, akik először illetve akik már sokadszor mutatkoznak be a vásáron. Azok, akik először állítanak ki, az alapárból 30 százalékos kedvezményt kapnak, a régi kiállítók pedig 25 százalékkal fizetnek kevesebbet. Ugyancsak meghatározott kedvezményeket irányoztunk elő a gazdasági kamarák tagjai számára, vagyis úgy vélem, hogy a magunk részéről minden megtettünk a minél nagyobb kiállítói részvétel érdekében.

Ivan Vojnić Tunić, a szabadkai Körzeti Gazdasági Kamara főtitkára elmondta, hogy az idei vásár partnere a Boszniai Szerb Köztársaság Gazdasági Kamarája lesz, vagyis bemutatkoznak az ottani vállalkozók is, számítunk Magyarország számottevő részvételére (a kamarákkal és a vállalatokkal együtt), megbeszéléseket folytattunk a bolgár és a macedón részvételről, de érkezésük jelenleg bizonytalannak mondható. Szerbiából egyelőre hat körzeti kamara erősítette meg érkezését: a bánsági, a szerémi, a valjevói, a zaječari, a požarevaci és a leskovaci, és természetesen jelen lesz az észak-bácskai illetve Tisza-menti térség is. Szervezésünkben 50-80 cég érkezésére számítunk, ezzel pedig bizonyítjuk, hogy a szabadkai vásár valóban nemzetközi és regionális. Mind gyakrabban halljuk, hogy a szabadkai vásár az újvidéki és a belgrádi mögött a harmadik legfontosabb vásári rendezvény, mi pedig minden tőlünk telhető megteszünk, hogy a kivívott tekintélyt meg is őrizzük.

Ljuben Hristov, a polgármester kisiparért felelős tanácsosa többek között elmondta, hogy Szabadka partnervárosait meghívták, vegyenek részt az idei vásáron. Romániából már megérkezett a visszaigazolás, Horvátországból a tavalyinál lényegesen nagyobb számú résztvevő érkezik, jelen lesz Nosznia és Hercegovina, továbbá Magyarország, Montenegró és szinte biztos volt Macedónia részvétele is, ám az újonnan előállt helyzetben kérdésessé vált az ottani üzletemberek részvétele. Mivel szeretnénk bemutatni az iskolai vállalkozásokat is, a műszaki, a politechnikai és a vegyipari középiskolák mellett meghívtuk a közgazdasági és az egészségügyi szakközépiskolát is, mivel vannak olyan képzéseik is, amelyek érdekesek lehetnek a nagyközönségnek. A Város támogatja az egyesületek részvételét, így többek között az Újítók és Feltalálók Egyesületének a részvételét is, hiszen tagjai külföldön jelentős elismeréseket szereztek. A Szabadkára települt külföldi cégeket is meghívtuk a vásárra, illetve a külföldi tulajdonban levő cégeket és elmondhatom, hogy az ATB Sever nem csak hogy megerősítette részvételét, hanem már befizette a részvételi díjat is. A vásár keretében szakmai előadásokra, kerekasztal-beszélgetésekre is sor kerül, ezek közül egyet az Építészeti Karon rendeznek meg, mivel a Sportcsarnok kapacitásai nem teszik lehetővé a tömegesebb szakmai programok megrendezését. Június 4-én és 5-én szórakoztató programokkal várjuk a látogatókat. A belépés a vásárra díjtalan, de ennek ellenére lesz nyereményjáték és számos más eseményre is sor kerül, hogy vonzóbbá tegyük a látogatók számára a vásért.

A jelentkezési határidő május 22-e. A szabadkai IX. Nemzetközi és Regionális Vásár június 4-én 11:00 órakor nyílik.